Rekabet Kurumu'nun açıklamasına göre, kamu alımları dünya ekonomilerinde önemli bir yer tutuyor. OECD verilerine göre birçok ülkede kamu alımlarının gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki payı %12-15 aralığındayken, Türkiye’de bu oran %6 civarında. Türkiye'de merkezi yönetim bütçe giderlerinin %36'sı kamu alımlarından kaynaklanıyor. Bu durum, kamu ihalelerinde sağlıklı rekabet ortamının sağlanmasının kamu kaynaklarının etkin kullanımı ve piyasalardaki fiyatların dengeli oluşumu açısından kritik önemde olduğunu gösteriyor.

Protokol kapsamında KİK Başkanı Hamdi Güleç ve Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, her iki kurumun kamu ihalelerindeki rekabetçi riskleri analiz etmek ve ihlal durumlarını saptamak için yapay zeka destekli araçlar geliştirme konusunda anlaştıklarını açıkladı. Yeni işbirliği çerçevesinde, veri analizlerinin güçlendirilmesi ve ihale süreçlerindeki rekabet ihlallerinin önceden tespit edilmesine olanak sağlayacak inovatif araçların oluşturulması planlanıyor.

Bu girişim, kamu kaynaklarının verimli kullanılmasının yanı sıra ihalelere katılan teşebbüsler için adil ve şeffaf bir rekabet ortamı oluşturulmasına katkıda bulunacak. Yapay zeka teknolojilerinin kullanımı, özellikle ihale süreçlerinde ortaya çıkabilecek danışıklı teklif verme veya ihale paylaşma gibi ihale kartellerine karşı önleyici bir önlem olacak.