Balcı, Türkiye'deki buğday üretiminin kalitesinin düşüklüğüne bağlı olarak un fiyatlarında önemli bir artış yaşandığını da belirtti. Ekim ayının başında un çuvalının fiyatının 630 lira olduğunu, ay içinde bu fiyatın 820 liraya yükseldiğini vurguladı. Bu artışların yalnızca unla sınırlı kalmadığını, diğer maliyetlerin de arttığını ifade eden Balcı, ilgili bakanlıkların sektör temsilcileriyle bir araya gelerek bu durumu ele alması gerektiğini kaydetti.
Çözüm Odaklı Toplantılar Gerçekleştirildi
Balcı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile yaptıkları görüşmede sektörün sorunlarını dile getirdiklerini belirtti. Bu görüşmeden sonra un sanayicileriyle yapılan toplantıda un fiyatlarının 820 liradan 720-760 lira aralığına çekilmesi konusunda karar alındığını aktardı. Balcı, un sanayicilerine teşekkür ederek, fırıncı esnafının halkın temel gıdası olan ekmeği mümkün olan en düşük fiyatla sunma çabası içinde olduğunu ifade etti.
Ekmekte Fiyat Değişikliği Yok
Balcı, tarladan sofraya gıda güvenliğinin önemine değinerek, özellikle ekmek konusunda sağlıklı ve hijyenik üretimin birinci öncelikleri olduğunu vurguladı. Fırıncı esnafının, un fiyatlarının düşmesiyle birlikte gerekli özveriyi göstermeye devam ettiğini belirten Balcı, Türkiye genelinde ekmeğin kilogram fiyatının 50 liranın altında kalacağını ve yıl sonuna kadar ekmekte fiyat değişikliğinin olmayacağını söyledi.
Fahiş Fiyat Uyarısı ve Hassasiyet Vurgusu
Balcı, belirlenen fiyatların dışındaki uygulamaların fahiş fiyat olarak değerlendirileceğini ve bu konuda ciddi yaptırımların olduğunu hatırlattı. Hiçbir esnafın bu duruma düşmesini istemediklerini söyleyen Balcı, un sanayicilerinin de bu süreçte samimiyetlerini korumalarını beklediğini belirtti.
Son olarak, herkesin yıl sonuna kadar karlarından fedakarlık yapması gerektiğini vurgulayan Balcı, "Temel gıda maddesi olan ekmek fiyatları konusunda hassas davranıyoruz. Hem biz hem de bakanlıklar gereken tüm önlemleri aldı.