Pakt, 21. yüzyılın yeni sorunlarına somut çözümler üretmeyi amaçlarken, "Küresel Dijital Mutabakat" ve "Gelecek Nesiller Deklarasyonu" gibi önemli unsurları da içeriyor. Cerebrum Tech Kurucusu Dr. Erdem Erkul, Gelecek Paktı’nın dünya genelindeki önemli meseleler için etkili bir araç olacağına inandığını vurgulayarak, "Teknolojinin herkes için faydalı olması gerektiği anlayışının bir yansıması olarak, Küresel Dijital Mutabakat, yapay zekânın uluslararası düzenlemesine dair ilk gerçek anlaşma niteliğindedir," dedi.

Küresel Dijital İlkeler Sözleşmesi

Paktın ekinde yer alan Küresel Dijital İlkeler Sözleşmesi, dijital iş birliği ve yapay zekâ için kapsamlı bir çerçeve sunuyor. Sözleşme, teknolojinin herkesin yararına olacak şekilde tasarlanması ve yönetilmesi taahhüdünü içeriyor. Dünya liderleri, imzaladıkları bu yeni paktla tüm bireylere, okullara ve hastanelere internet hizmeti sağlama, dijital iş birliği çerçevesinde insan haklarına ve uluslararası hukuka saygı gösterme taahhüdünde bulundular.

Ayrıca, yapay zekâ kullanımına yönelik uluslararası standartlar getirilerek devletlerden bu taahhütlerini yerine getirme garantisi sağlanıyor. Gelecek Paktı çerçevesinde, yapay zekânın yönetimi için iki yeni global mekanizma kurulacak: "Uluslararası Bilimsel Panel" ve "Yapay Zekâ Küresel Politika." Bu mekanizmalar, belirlenen bir yol haritası ile yapay zekâ kullanımını yönlendirecek.