Etkinlikte konuşan Uraloğlu, Türkiye'nin havacılık alanındaki stratejik konumunu ve bu alanda yapılan yatırımları vurgulayarak, ülkenin 4 saatlik uçuş mesafesinde 1,5 milyar insan ve 67 ülkenin bulunduğunu belirtti. Türkiye'nin havacılık potansiyelini en üst düzeye çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Uraloğlu, ülkenin Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde "dünyada ulaşılmadık nokta bırakmama" hedefiyle hareket ettiğini söyledi.

Bakan Uraloğlu, havacılık sektörünün teknolojiyle dönüşüm yaşadığını ve rekabetin arttığını belirterek, yapay zeka ve büyük veri teknolojilerinin sektördeki önemine değindi. Dijitalleşme sürecinin havacılıkta uzun zamandır devam ettiğini hatırlatan Uraloğlu, "Yapay zeka destekli sistemlerle işletme maliyetleri azaltılıyor ve otonom uçuş sistemleriyle pilot hataları minimuma indiriliyor" dedi.

Çevreci ve Verimli Hava Trafiği Yönetimi

Yapay zekanın çevre dostu bir havacılık sektörü oluşturacağını ifade eden Uraloğlu, hava trafiği yönetiminin verimli hale getirilmesi ve emisyonların azaltılması hedeflerine dikkat çekti. Ayrıca, büyük veri analizinin yolcu davranışlarını analiz ederek daha kişiselleştirilmiş hizmetlerin sunulmasını sağladığını belirtti.

Yerel ve Milli Teknoloji Atağı: İRADE ve MGR Radar Sistemleri

Türkiye’nin yerli ve milli teknolojilerine de değinen Bakan Uraloğlu, İstanbul Atatürk ve Çukurova havalimanlarında kullanılmaya başlanan İRADE sisteminin radar, meteorolojik veriler ve diğer bilgileri tek ekranda toplayarak kullanıcıya sunduğunu aktardı. Ayrıca Türkiye’nin ilk yerli ve milli sivil gözetim radarı MGR’nin Gaziantep Havalimanı’nda Aralık ayında faaliyete geçeceğini belirtti.

Bakan Uraloğlu, yapay zeka ve büyük verinin sektörde köklü değişimlere yol açtığını ve bu alanda Türkiye'nin bağımsız teknolojiler geliştirme sürecinde ilerlediğini vurguladı.